Veelgestelde vragen over de camelia

Camelia verzorging en snoeien

Camelia’s zijn prachtige, langbloeiende planten waarvan meerdere soorten verkrijgbaar zijn, waaronder de Japonica en Sasanqua. Ze zijn populair om hun bloemen, maar wist u dat ze ook vrij goed vorst kunnen verdragen? En dat deze heester zijn blad niet verliest in de winter?

Camelia’s zijn populaire struiken en dat is niet zonder reden. In deze FAQ gaan we in op enkele van de meest gestelde vragen over camelia’s, waaronder de verzorging en onderhoud. Als u antwoord wilt op een vraag, lees dan verder!

Benieuwd naar ons aanbod? Bekijk hier alle camelia’s.

Veelgestelde vragen over de camelia

Zorg dat een Camelia op een zure, lichtvochtige bodem staat die goed waterdoorlatend is. De plant staat het liefst in de halfschaduw en op een beschutte plaats. Zorg er daarnaast voor dat de plant niet uitdroogt, vooral niet als hij in een plantenbak staat. In maart en juni de plant een beetje bemesten met langwerkende organische meststof voor de Rhododendron.

Lees ook het artikel: camelia verzorging

Camelia’s zijn prachtige bloeiende struiken die kunnen worden gesnoeid nadat ze hebben gebloeid. In het voorjaar zal het stromende sap de snoeiwond sneller helpen genezen. Snoei Camelia’s alleen na de bloei, want snoeien op andere momenten kan de plant beschadigen.

Lees ook het artikel: Camelia snoeien

De camelia is een langbloeiende heester die wintergroen is, wat betekent dat hij in de winter geen bladeren verliest. Dit maakt hem een goede keuze voor tuinen met veel bladverliezende planten. Omdat deze sierheester groen blijft, kunt u er het hele jaar door van genieten.

De maximale hoogte van een Camelia is ongeveer 5 tot 8 meter. In de meeste gevallen zal de plant vele malen kleiner blijven. Ze zijn betrekkelijk gemakkelijk compact te houden en het is mogelijk om ze na de bloei in het voorjaar te snoeien.

De Camelia bloeit in de late winter tot het vroege voorjaar, meestal van februari tot mei. Afhankelijk van de soort kan de bloem vrij lang bloeien. Camelia’s kunnen worden gecombineerd met zomerbloeiers om nog langer van de tuin te genieten.

Een populaire Cameliasoort is Camellia Japonica (Japanse roos), die bekend staat om zijn goede winterhardheid. Bij perioden met langdurige of strenge vorst, zult u de planten extra winterbescherming moeten bieden. Een manier om dit te doen is door vliesdoek rond de plant te wikkelen. U kunt daarbij ook een laag stro of boomschors op de grond leggen om de wortels te beschermen tegen bevriezing.

De Camelia kan vorst van min vijf graden Celsius verdragen. Het is belangrijk om de plant extra te beschermen als de temperatuur verder daalt. Dit kan met behulp van vliesdoek of een andere luchtdoorlatende stof. De heester moet ook op een beschutte plaats worden geplant waar hij minder blootgesteld wordt aan de wind. Daarnaast is het belangrijk dat het wortelgestel niet bevriest. Dit doet u door door schors op de bodem rond de stam te leggen.

Lees ook het artikel: Camelia in de winter

De verschillen tussen de Camellia Japonica en Sasanqua zijn de bloeitijd, bloemgeur en bloemgrootte. De Japonica heeft grote geurloze bloemen die niet en bloeit vroeg in het jaar tussen februari en mei. Een Sasanqua bloeit tussen september en december met kleinere bloemen die daarbij een heerlijke geur verspreiden.

Een Camelia groeit ongeveer 20 centimeter per jaar. De plant behoort tot de groep langzame groeiers en heeft daardoor niet veel onderhoud nodig. Het is niet nodig om te snoeien, maar als u dit toch wilt doen, doe het dan pas na de bloei.

Een Camelia mag niet de volle zon staan omdat dit het risico op blad verbranding en afvallende bloemen vergroot. Kies voor een beschutte plek met halfschaduw, waarbij ochtendzon wordt vermeden.

Nee, een Camelia mag niet in de volle zon staan. De bloemen zijn hier niet tegen bestand en kunnen verbranden of afvallen. Wij raden daarom aan om deze heester op een beschutte plek met halfschaduw te plaatsen.

Camelia’s hebben een evenwichtige hoeveelheid voedingsstoffen nodig om bloemen te produceren. Als de grond te rijk is aan voedingsstoffen, zal dit resulteren in meer bladgroei en minder bloemen. Bovendien hebben Camelia’s veel vocht nodig om bloemknoppen te vormen. Als de plant te weinig water heeft, zal dit de knopvorming verhinderen.

De camelia is niet giftig en niet gevaarlijk voor dieren en kinderen. De bloemen en bladeren zijn niet schadelijk, en de plant wordt ook gebruikt als medicijn tegen wratten. Het extract uit de bladeren remt de aanmaak van cellen.

Organische meststof voor Rhododendrons is een goede keuze voor Camelia’s. Het geeft voedingsstoffen langzaam vrij, wat de zuurgraad van de grond helpt verbeteren. Kalium is goed voor een rijke bloei, terwijl magnesium helpt om de bladeren groen te houden.

Lees ook ons artikel over: Camelia bemesten

Camelia’s zijn er in verschillende maten, en de kosten variëren afhankelijk van de grootte. Een kleine Camelia kost ongeveer €22, terwijl de prijs van een grote camelia vanaf €150 begint. De meest voorkomende maat is de 70 cm camelia, die ongeveer €35 kost.

Bij Tuinplantenonline.nl koopt u verschillende soorten camelia’s: Camellia Japonica en Camellia Sasanqua. De Camelia is bij ons verkrijgbaar als struik, op stam en als boom. U kunt de planten laten bezorgen, of zelf komen afhalen in ons tuincentrum in Westereen. Natuurlijk hebben wij nog veel meer in ons assortiment dan alleen Camelia’s!

In ons tuincentrum vindt u een ruim assortiment tuinplanten, allemaal gekeurd door NAK Tuinbouw. Zo bent u gegarandeerd van de beste kwaliteit!