Veelgestelde vragen over de fruitbomen

Fruitbomen verzorging en tips

Als u erover denkt een fruitboom in uw tuin te planten, heeft u misschien vragen over de verzorging en het onderhoud. Wij geven graag advies, dus hebben we een lijst samengesteld met de meest gestelde vragen van onze klanten. Lees verder voor antwoorden op al uw vragen!

Met een fruitboom kunt u van heerlijk vers fruit te genieten. Er zijn veel verschillende soorten verkrijgbaar, en de meeste zijn gemakkelijk te verzorgen. Sommige soorten vereisen kruisbestuiving om vruchten te kunnen produceren. Heeft u een kleine tuin? Dan zijn er zelfs kleinblijvende dwergfruitbomen verkrijgbaar. 

Benieuwd naar ons assortiment? Bekijk hier alle fruitbomen.

Veelgestelde vragen over fruitbomen

Fruitbomen kunt u het hele jaar door planten, behalve bij vorst. De meest ideale tijd voor het aanplanten is tussen november en maart, als fruitbomen in rust zijn.

Kersenbomen en citrusbomen zoals de sinaasappel- en citroenbomen zijn snelgroeiend. Een rijke humusrijke grond in combinatie met een plek met veel zonlicht zorgt voor een snelle groei en veel vruchten.

Voor de verzorging van een fruitboom moet u ervoor zorgen dat de grond rijk en humusrijk is. De grond moet ook doorlatend zijn, zodat water niet blijft staan. Het is het beste om fruitbomen op een zonnige plek te planten, of op een plek die gedeeltelijk schaduw krijgt. Snoei 1 keer per jaar voor de aanmaak van nieuwe scheuten en meer vruchten.

Fruitbomen kunnen vrij groot worden, meestal tussen de 2 en 8 meter, afhankelijk van het soort boom. Er zijn drie hoofdtypen fruitbomen: laagstam, halfstam en hoogstam. Bij grotere bomen zal ook de vruchtenoogst groter zijn.

De ideale grond voor Fruitbomen is een niet te zure, humusrijke en goed gedraineerde bodem. De grond moet in februari ook met kalk worden verrijkt om verzuring te voorkomen.

Veel fruitboom soorten zijn goed winterhard. Voorbeelden hiervan zijn de appelboom en pruimenboom. Er zijn ook fruitbomen die minder goed bestand zijn tegen vorst zoals de citroen- en sinaasappelbomen.

Geef in de eerste weken na het aanplanten van fruitbomen 2 tot 3 keer per week ongeveer 30 liter water. Bij zomerse warmte geeft u om de dag extra water. Dit is vooral belangrijk voor jonge bomen die nog niet diep geworteld zijn.

Zelfbestuivend betekent dat de bloemen aan een boom in staat zijn zichzelf te bevruchten. Dit is belangrijk voor fruitbomen, want het betekent dat het mogelijk is om vruchten te produceren zonder dat ze voor stuifmeel afhankelijk zijn van een andere boom.

Plant een fruitboom niet in de schaduw. Een plek in de volle zon is het meest geschikt en zorgt voor een snellere rijping. Ook een plek in halfschaduw met genoeg zonlicht is mogelijk.

Eén van de redenen waarom fruitbomen geen vruchten dragen is een gebrek aan bestuiving. Als de bloemen niet worden bestoven, zal de boom geen vruchten produceren. Slechte weersomstandigheden kunnen ook van invloed zijn net als hevige regenval of nachtvorst. Onjuist snoeien kan ook een probleem zijn die ervoor zorgt dat de boom geen vucht draagt.

Fruitbomen zijn niet giftig voor mens en dier. Heeft u huisdieren of een paard die van de vruchten hebben gegeten, dan kan dit geen kwaad.

Bemest fruitbomen 1 keer per jaar voor een gezonde groei. U moet in maart of april bemesten met gedroogde koemestkorrels. De hoeveelheid die u nodig hebt, hangt af van het soort en de grootte van de fruitboom. Voeg daarnaast in februari kalk toe om de opname van voedingsstoffen te bevorderen.

Tuinplantenonline.nl is de specialist voor al uw fruitbomen. Met ons ruime assortiment koopt u gemakkelijk een fruitboom voor een vaste lage prijs. Of u nu op zoek bent naar een dwergfruitboom of een boom op stam, onze webshop heeft het!

Wij bieden verschillende soorten als de appelboom, perenboom, pruimenboom en diverse bessenstruiken. Een vraag over het kopen van fruitbomen? Neem gerust contact met ons op of bezoek eens ons tuincentrum in de Westereen.