Veelgestelde vragen over de rhododendron

Rhododendron

De rhododendron is een struik die in de lente opvalt door de rijke bloei. De plant houdt van een zure en humusrijke bodem en grond die het water goed doorlaat.

In deze FAQ gaan we in op enkele van de meest gestelde vragen over rhododendrons, waaronder de verzorging en onderhoud van deze heester. Als u antwoord wilt op een vraag, lees dan verder!

Benieuwd naar ons aanbod? Bekijk hier alle rhododendrons.

Veelgestelde vragen over de rhododendron

De rhododendron bloeit meestal tussen begin april en eind juni, gemiddeld vier weken lang. Deze duur kan worden verlengd door verschillende soorten rhododendrons bij elkaar te planten, waardoor het hele voorjaar een bloemrijk spektakel zal ontstaan.

De rhododendron heeft veel overeenkomsten met de azalea omdat ze tot dezelfde familie behoren. Het verschil zit in de grootte en bloei. Rhododendrons zijn iets groter, terwijl de azalea met de juiste verzorging een rijkere bloei heeft.

Een volgroeide rhododendron kan tot 2 meter hoog worden. Door te snoeien kunt u de struik compact houden. Ook zijn er dwergrhododendrons verkrijgbaar die niet groter worden dan 100 centimeter.

Alle soorten rhododendrons zijn groenblijvend, behalve de rhododendron Mollis. De Mollis verliest zijn blad vanaf de herfst, maar bloeit hierdoor in de meeste gevallen nog uitbundiger.

Een rhododendron is winterhard en is bestand tegen temperaturen tot -10 graden Celsius. Daalt de temperatuur verder, dan is winterbescherming nodig. Wikkel de plant in vliesdoek zodat vorst de plant niet kan beschadigen.

Hoe vaak een rhododendron per jaar bloeit is afhankelijk van het soort en de verzorging. Sommige soorten zoals de Cunningham’s White en Roseum Elegans kunnen twee keer bloeien. Andere soorten bloeien circa 4 weken tussen april en juni.

Zorg ervoor dat de rhododendron een plek met halfschaduw krijgt op een zure bodem. Bemesten is mogelijk van april tot oktober met DCM Meststof Rhodo, Hortensia & Azalea. Snoeien na de bloei van eind maart tot begin april.

De grond van de Rhododendron moet lichtvochtig blijven, maar mag niet nat zijn. Staat de rhododendron in pot, dan is water geven op hete zomerdagen mogelijk dagelijks nodig. In volle grond en bij minder warm weer is minder water nodig. Geef bij voorkeur regenwater in plaats van kraanwater, omdat de plant niet van kalk houdt.

Door jaarlijks te snoeien is het mogelijk om een rhododendron klein te houden. Doe dit pas na de bloei. Verwijder bij voorkeur alleen uitstekende en dode takken om de oorspronkelijk vorm van de plant te herstellen.

Snoei een rhododendron pas na de bloei, vanaf eind juni t/m juli. Verwijder uitstekende en dode takken tot de vorm die je wilt hebben. Als de heester verder uit mag lopen verwijdert u alleen het dode hout.

Rhododendrons houden van humusrijke zure grond met een pH-waarde tussen de 4,5-5,5. De grond mag vochtig zijn, niet nat. De plant heeft geen kalk nodig, leg in plaats daarvan wat tuinturf om de stam.

Camelia’s hebben een evenwichtige hoeveelheid voedingsstoffen nodig om bloemen te produceren. Als de grond te rijk is aan voedingsstoffen, zal dit resulteren in meer bladgroei en minder bloemen. Bovendien hebben camelia’s veel vocht nodig om bloemknoppen te vormen. Als de plant te weinig water heeft, zal dit de knopvorming verhinderen.

Alle delen van de rhododendron zijn giftig als ze worden ingenomen. Symptomen zijn misselijkheid, braken en diarree. Zoek onmiddellijk medische hulp als u vermoedt dat iemand die u kent of uw huisdier iets van een rododendron heeft gegeten.

DCM meststof voor Rhodo, azalea & hortensia is een langzaam werkende meststof die geschikt is voor het bemesten van de rhododendron. Het geeft voedingsstoffen langzaam vrij en verbetert de zuurgraad van de grond. Deze meststof bevat onder andere kalium en magnesium, wat zorgt voor groei en een rijke bloei.

Organische meststof voor Rhododendrons is een goede keuze voor camelia’s. Het geeft voedingsstoffen langzaam vrij, wat de zuurgraad van de grond helpt verbeteren. Kalium is goed voor een rijke bloei, terwijl magnesium helpt om de bladeren groen te houden.

Het aantal is afhankelijk van het formaat. Er passen gemiddeld zo’n 3 kleine rhododendrons op een vierkante meter. Is de gekozen heester groter, kies dan voor 2 rhododendrons per m2.

De prijs van een rhododendron begint vanaf €7,- en is afhankelijk van het formaat. Op stam kost de plant tussen de €40,- en €55,-. Wilt u een rhododendron van 80 – 100 centimeter, dan ligt de prijs tussen de €100,- tot €200,-

Tuinplantenonline.nl biedt een ruim aanbod aan rhododendrons. Koop deze bloeiende heester voor een vaste lage prijs in onze webshop, of bezoek ons tuincentrum in de Westereen.