Verzorging van Azalea's in de winter

Verzorging van de azalea in de winter

De azalea is een heester die uitbundig bloeit in de maanden mei en juni. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar, met bloemen variërend van de kleuren blauw en paars tot roze. Deze prachtige tuinplant houdt van een zure humusrijke bodem en heeft bij voorkeur een plekje in de tuin met half-schaduw.

Wilt u weten welke verzorging azalea’s in de winter nodig hebben? Op deze pagina leest u wat u moet doen om de plant zo goed mogelijk te beschermen tijdens de winter.

Azalea verzorging

Bij de verzorging van een Azalea moet u er rekening mee houden dat het een zuurminnende plant is. Bij het aanplanten moet u daarom zorgen voor een zure en humusrijke bodem (PH-waarde tussen 4,5 – 5,8). De hortensia potgrond is hiervoor geschikt. Is de bodemstructuur niet goed, dan kan de bloei erg tegenvallen. Ook is de plant minder goed beschermd tegen ziektes en plagen.

Zet de plant op een lichte standplaats, maar vermijdt de volle zon om uitdroging te voorkomen. Een azalea bemesten doet u twee keer per jaar met speciale rhododendron & azalea meststof. Deze meststof is speciaal afgestemd op zuurminnende planten en bevat kalium, magnesium en alle andere belangrijke voedingsstoffen. 

Het zijn van nature bosplanten. Dit betekent dat ze naast zure grond ook een vochtige bodem nodig hebben. In een periode met droogte kunt u de heester extra water geven zodat de grond lichtvochtig blijft. De Azalea houdt niet van kalk. Geef daarom bij voorkeur regenwater, omdat kraanwater veel kalk bevat.

Een azalea snoeien is niet noodzakelijk, maar is wel mogelijk. Belangrijk is om dit direct na de bloei te doen.

Zijn azalea’s winterhard?

Alle soorten azalea’s zijn winterhard. De meest populaire soort, de azalea japonica is zelfs bestand tot temperaturen tot -15 graden celsius.

De azalea japonica is daarnaast ook wintergroen, de Mollis is dit niet. Daardat de Mollis in de winter zijn blad verliest, zal deze over het algemeen wel iets uitbundiger bloeien.

Verzorging van de azalea in de winter

Het wortelgestel van de azalea groeit oppervlakkig. Door een laag mulch of houtsnippers op de bodem onder de plant te leggen, voorkomt u bevriezing van de wortels. Staat de azalea in pot? Dan kunt u noppenfolie om de pot wikkelen voor extra bescherming tegen vorst. 

Het blad heeft over het algemeen geen winterbescherming nodig. Is er toch sprake van extreme kou, gebruik dan ademend materiaal (zoals vliesdoek) om te zorgen dat het blad en de takken niet beschadig raken door bevriezing.

Winterbescherming azalea