Vlinderstruik bemesten

Vlinderstruiken verzorgen

Vlinderstruiken zijn vaste planten die bekend staan om hun mooie bloemen een grote aantrekkingskracht hebben op vlinders. Om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven en rijkelijk bloeien, kun je jaarlijks bemesten. In dit artikel lees je alles over hoe je jouw vlinderstruiken het beste kunt bemesten en welke stoffen geschikt zijn en wat de beste periode is om dit te doen.

Waarom is bemesting nodig voor vlinderstruiken?

Vlinderstruiken zijn heesters die bekend staan om hun uitbundige bloei en aantrekkingskracht op vlinders en bijen. Hoewel de vlinderstruik van nature goed groeit en bloeit zonder extra bemesting, kan het toch goed zijn om de grond rondom de struik te bemesten.

Bemesting is nodig voor vlinderstruiken omdat het kan helpen om de bloei te bevorderen. Dit is vooral belangrijk als de grond rondom de struik erg droog is en te weinig water vasthoudt. Wanneer een plant niet genoeg voedingsstoffen uit de grond kan opnemen, kan dat de groei en bloei van de plant belemmeren.

Daarnaast is regelmatig water geven is essentieel – vooral tijdens warmere en drogere perioden. Het is daarbij belangrijk om de struiken ’s avonds water te geven wanneer het koeler is. Dit voorkomt dat het water snel verdampt en zo heeft de plant genoeg tijd om het op te nemen.

Wanneer moet je de vlinderstruik bemesten?

De beste tijd om vlinderstruiken te bemesten is in het vroege voorjaar, wanneer de groei begint. In deze periode hebben ze voeding nodig om nieuwe scheuten en bloemen te produceren. Het is aan te raden om vervolgens in de zomer een extra bemesting te geven. Dit kan de extra groei van nieuwe scheuten en bloemen stimuleren en zo bijdragen aan een nog mooiere uitstraling van de struik.

Om de bodemstructuur te verbeteren en vocht vast te houden, is het een goed idee om organisch materiaal toe te voegen zoals compost. Zo blijft de grond langer vochtig en vruchtbaar.

Vlinderstruik

Geschikte meststoffen voor vlinderstruiken

Voor de groei en bloei van vlinderstruiken is bemesting essentieel. Niet elke meststof is echter geschikt voor deze plantensoort. Het gebruik van organische meststoffen is daarom aan te raden. Pokon Bio Tuinmest is een meststof die speciaal is afgestemd op de behoeften van vlinderstruiken.

Bij het aanplanten van vlinderstruiken is het verstandig om een handjevol organisch materiaal in het plantgat te doen. Deze meststof heeft namelijk meerdere voordelen. Het houdt vocht vast en zorgt voor een langzame afgifte van voedingsstoffen aan de bodem.

Door deze bemesting krijgen de planten voldoende voeding om de hele lente en zomer te groeien en te bloeien.

Hoe bemest je een vlinderstruik?

Voordat je begint met bemesten, is het van belang om te weten of je te maken hebt met een jonge, pas geplante struik of met een oudere, in volle grond geplante struik.

Bij een jonge vlinderstruik is het belangrijk om te zorgen voor een goede start en voldoende voedingsstoffen. Om de struik voldoende voeding te geven, is een klein handje organische mest een goede optie. Deze mest kun je in het voorjaar aanbrengen, zodra de vorstperiode voorbij is. De aanwijzingen voor de hoeveelheid mest die je nodig hebt, staan op de verpakking vermeld. Vervolgens kun je de bemesting gedurende het groeiseizoen herhalen volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Wanneer je te maken hebt met een oudere vlinderstruik, is het belangrijk om te bepalen hoeveel voedingsstoffen de struik nodig heeft en of de grond waarin deze groeit vruchtbaar is of niet. Als dat niet het geval is, kun je organische meststoffen gebruiken om de struik een extra voedingsboost te geven. Naast speciale vlinderstruikmest, kun je ook kiezen voor beendermeel. Let erop dat je de hoeveelheid bemesting afstemt op de grootte van de struik.