Vogelvriendelijke planten kiezen voor de tuin

Vogelvriendelijke planten, koolmees in boom

Als u vogels naar uw tuin wilt lokken, is het belangrijk om de juiste planten te kiezen. U wilt ze immers een beschutte en veilige plek bieden om te nestelen en naar voedsel te zoeken. Bekijk hieronder de vogelvriendelijke planten die wij aanraden om uw tuin aantrekkelijker te maken voor allerlei soorten vogels.

Overzicht van vogelvriendelijke planten

Als u meer vogels in uw tuin wilt, kunt u een paar dingen doen. Kies eerst beplanting die beschutting en voedsel bieden. Tuinplanten met een dicht bladerdek geven beschutting aan vogels, terwijl bomen en struiken met bessen een bron van natuurlijk voedsel zijn. Bekijk hieronder de selectie mooie planten om een vogelvriendelijke tuin te creëren.

Bomen

Solitaire bomen bieden veel voordelen voor vogels. Van het dienen als slaapplaats en nestplaats tot het leveren van voedsel in de vorm van zaden, bessen en insecten. Naast voedsel bieden dichte bomen ook beschutting tegen de elementen en roofdieren.

Vogelvriendelijke bomen:

Struiken

Om een vogeltuin te creëren, kunt u overwegen om struiken aan te schaffen. Deze bieden voedsel, beschutting en nestgelegenheid. En omdat ze over het algemeen kleiner zijn en een dichter bladerdek hebben, is het een geschikte plek om zich vestigen.

Vogelvriendelijke struiken:

Klimplanten

Klimplanten kunnen zowel voedsel als beschutting bieden, en een veilige plek om een nest te bouwen. Bovendien hebben deze planten een dichte dekking die bescherming biedt tegen natuurlijk vijanden.


Vogelvriendelijke klimplanten:

Vaste planten

Vaste planten creëren ook een natuurlijke omgeving voor insecten, die een waardevolle voedselbron zijn. Naast voedsel bieden ze beschutting tegen weersinvloeden en andere dieren.

Vogelvriendelijke vaste planten:

Tips om meer vogels in de tuin te krijgen

Een tuin vol vogels zorgt voor meer levendigheid. Met de volgende tips vergroot u de kans dat meer vogels naar uw tuin trekken.

Creëer een drinkplaats

Het creëren van een waterbron in uw tuin is een geweldige manier om vogels aan te trekken. Vogels hebben water nodig om te drinken en te baden, en een vogelbad kan een geweldige aanvulling zijn op elke tuin.

Kies voor bessen en vruchtdragers

Vogels voelen zich van nature aangetrokken tot fruitbomen en bessenstruiken, omdat ze een gemakkelijke voedselbron vormen. Naast bessen zijn ook vruchten als kersen, druiven en appels populair bij deze dieren.

Gefaseerd snoeien

Door gefaseerd te snoeien biedt u gevleugelde dieren voor langere tijd een plek die beschutting biedt. Gefaseerd snoeien zorgt er ook voor dat er altijd dekking is om in te nestelen.

Kies voor planten met dichte begroeiing

Vogels voelen zich van nature aangetrokken tot beplanting met een dichte vegetatie, omdat die een veilige plek biedt. Vooral groenblijvers trekken vogels aan, omdat ze het hele jaar door bescherming bieden tegen de elementen. Wanneer u planten kiest voor uw vogeltuin, zorg er dan voor dat u een verscheidenheid aan soorten kiest die in verschillende tijden van het jaar bloeien.

Meer lezen over vogelvriendelijke beplanting?

De vogelbescherming heeft een lijst samengesteld met advies over het kiezen van geschikte planten. Hier vindt u veel van de hierboven genoemde tuinplanten ook in terug.