Vuurdoorn (Pyracantha) bemesten

Vuurdoorn (Pyracantha) bemesten

De Vuurdoorn, ook bekend als Pyracantha, is een struik met prachtige trossen kleurrijke bessen. Om deze planten optimaal te laten renderen in de tuin is bemesten aan te raden. Op deze pagina lees je alles over de do’s en don’ts bij bemesting, zoals het soort meststof en de beste periode om dit te doen.

Is bemesting van een Vuurdoorn nodig?

Het is aan te raden om een vuurdoorn te bemesten. Doe dit tweemaal per jaar door compost te mulchen en eenmaal per jaar koemestkorrels onder de struiken te strooien. Mulchen beschermd het wortelgestel en helpt uitdroging te voorkomen.

De voordelen van bemesten zijn:

  • De grond krijgt extra voedingsstoffen en wordt verbeterd.
  • De bessen groeien harder en ontstaan sneller.
  • Je krijgt een rijkere bloei in de struik.
  • Een vuurdoorn die nooit bemest wordt is vatbaarder voor ziektes.
  • Voedingsstoffen die niet in de grond aanwezig zijn worden via bemesting toegevoegd.

Wanneer en met welke meststof moet je de Vuurdoorn bemesten?

Het is aan te raden om in het voorjaar te mulchen met compost. In de zomer kun je bemesten met koemestkorrels. Strooi een hand vol korrels gelijkmatig verspreid op het wortelgestel van de Vuurdoorn.

Het voordeel van deze organische mestkorrels is dat het voedingsstoffen langzaam afgeeft. Koemestkorrels zorgen er daarnaast voor dat de structuur van de grond wordt verbeterd. Dit is niet het geval wanneer je kunstmest gebruikt.

Hoe moet je een Vuurdoorn bemesten?

Om een vuurdoorn te bemesten volg je deze stappen:

  1. Grond verbeteraar toevoegen: Strooi in het voorjaar rond de voet van de struik een laag compost. Dit helpt om de grondstructuur te verbeteren.
  2. Kies de juiste meststof: In de zomer bemest je met koemestkorrels. Deze organische korrels geven de voedingsstoffen langzaam af.

  3. Bereid de grond voor: Verwijder al het onkruid dat rond en op de kluit van de vuurdoorn staat. Door dit weg te halen zorg je ervoor dat de meststoffen niet door omringende planten of onkruid wordt opgenomen.

  4. Breng de meststof aan: Strooi de mestkorrels gelijkmatig uit aan de voet van de struik. Geef daarna ruim water om de voedingstoffen van de meststof in de grond te laten trekken.

  5. Herhaal het proces: Herhaal deze stappen elk jaar om de vuurdoorn gezond en sterk te houden.