Winterbescherming planten

Winterbescherming van planten

Om uw planten tijdens de winter te beschermen, moet u weten welke winterhard zijn en welke niet. Winterharde planten kunnen een bepaalde hoeveelheid vorst verdragen zonder beschadigd te raken, terwijl vorstgevoelige planten enige vorm van bescherming nodig hebben om te overleven. Er zijn verschillende manieren om uw tuinplanten tegen de kou te beschermen, die we in dit artikel behandelen.

Welke planten hebben winterbescherming nodig?

Welke planten winterbescherming nodig hebben hangt af van een aantal factoren, waaronder de winterhardheid van de plant, mate van beschutting en de vochtigheid van de bodem. Ook maakt het verschil of een plant in pot staat of in de volle grond. Over het algemeen zijn jonge planten, kuipplanten, tropische- en mediterrane planten kwetsbaarder bij vorst.

Er zijn een paar eenvoudige manieren om er achter te komen of extra bescherming tegen vorst nodig is. Eén daarvan is het etiket van de plant te raadplegen. De meeste etiketten bevatten informatie over de verzorging, maar ook winterhardheid van de plant. De tweede manier is onze website raadplegen. Bij ieder product staat aangegeven in welke mate deze winterse kou kan verdragen.

Planten beschermen tegen vorst en sneeuw

Manieren om planten te beschermen tegen vorst

Dit zijn de manieren om tuinplanten te beschermen tegen kou.

Mulchen

Bij het winterklaar maken van de tuin is mulchen een goede manier planten tijdens de strenge wintermaanden te beschermen. Mulch is organisch materiaal zoals schors, bladeren of stro. Deze materialen breken na verloop van tijd af, waardoor voedingsstoffen vrijkomen. Een laag mulch isoleert de grond, houdt deze op temperatuur en voorkomt dat deze plotseling bevriest of dooit. Mulch helpt ook de verdamping te verminderen, waardoor de wortels vochtig blijven en niet uitdrogen.

Jute of vliesdoek

Een manier om vaste planten te beschermen is door jute of vliesdoek te gebruiken om een barrière te creëren tussen de plant en de koude lucht. Jute is een stevige stof die bestand is tegen de elementen, en het helpt ook om kwetsbare planten te isoleren tegen de kou. Vliesdoek is ook een goede optie, omdat het licht en gemakkelijk te hanteren is. Bovendien biedt is het makkelijk om meerdere lagen te wikkelen om vorstschade te voorkomen. Zorg ervoor dat u het strak om de plant vastmaakt, zodat het niet wegwaait door de harde wind.

Verhuis planten in pot

Potplanten zijn bijzonder kwetsbaar voor vorstschade, dus verplaats ze zo mogelijk naar een beschutte vorstvrije plek in de tuin. Als u langdurige en strenge vorst verwacht, kunt u de gevoelige planten het beste naar een schuur of garage verplaatsen. Zo zijn ze beschermd tegen de ergste kou. Vergeet niet dat de planten tijdens de wintermaanden nog steeds licht nodig hebben, zet ze daarom altijd in de buurt van een raam.

Plantenhoes

Planthoezen zijn gemaakt van ademend materiaal, gaan om de struik of boom heen en dienen als effectieve vorstbescherming. Ze helpen takken en bladeren te beschermen tegen schade door wind, ijs of sneeuw. Winterhoezen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Het ademende materiaal zorgt ervoor dat uw planten de lucht krijgen die ze nodig hebben, terwijl ze toch beschermd zijn tegen de elementen.