Wintergroene border: geschikte planten & tips

Groenblijvende border met diverse planten

Stel je voor dat je op een koude winterochtend naar buiten stapt en een levendige tuinborder vol groen ziet. Het lijkt misschien onmogelijk, maar met de juiste planning en beplanting kun je een eigen wintergroene border creëren die het hele jaar door mooi blijft.

Wintergroene planten zijn planten die tijdens de wintermaanden hun bladeren of bladerdek behouden en zo kleur en textuur blijven geven aan de tuin. Omdat er zoveel verschillende soorten wintergroene planten zijn is het eenvoudig om een unieke en visueel aantrekkelijke border te creëren die past bij jou tuinstijl en voorkeuren.

Op deze pagina geven we tips voor het creëren van een prachtige groenblijvende border waar de buurt jaloers op zal zijn. Van het selecteren van geschikte planten tot tips over de aanleg, je leest het in dit artikel.

Wat is een wintergroene border?

Als je wilt dat de tuin er het hele jaar door mooi uitziet, is het belangrijk te weten welke soorten planten in de winter groen blijven en hoe je ze bij de tuinaanleg kunt verwerken.

Een wintergroene border is een type tuinborder met planten die het hele winterseizoen groen blijven. Deze planten staan ook bekend als groenblijvers en kunnen bestaan uit struiken, bomen, grassen en bodembedekkers.

Deze borders geven kleur en structuur aan tuinen, zelfs tijdens de koudere maanden wanneer de meeste andere planten hun bladeren hebben verloren.

Als u een mooie border wilt aanleggen, gebruik dan verschillende texturen en kleuren om een levendig beeld te creëren. Door groenblijvers met kleurrijke bloemen te planten, zoals de rhododendron en sering, krijgt de border extra kleur.

Waarom zou je een wintergroene border willen hebben?

Een tuin vol groenblijvende planten is alsof je een eindeloze zomer in je achtertuin hebt. Een groenblijvende volle border is een uitstekende aanvulling op elke tuin omdat hij het hele jaar door kleur en textuur biedt, zelfs tijdens de koude wintermaanden wanneer de meeste planten afsterven. Het voegt niet alleen visuele belangstelling toe aan uw buitenruimte, maar trekt ook wilde dieren aan, zoals vogels en insecten.

Hier zijn enkele redenen waarom u een wintergroene border in uw tuin zou moeten overwegen:

 • Het voegt structuur toe: Groenblijvers vormen de ruggengraat van een tuin en zorgen het hele jaar door voor structuur.
 • Onderhoudsarm: Wintergroene borders vergen minder onderhoud omdat ze niet elk seizoen opnieuw geplant hoeven te worden, zoals bij eenjarige planten.
 • Het trekt dieren aan: Het biedt beschutting aan vogels en insecten tijdens de koudere maanden wanneer andere planten zijn afgestorven.
 • Het is visueel aantrekkelijk: Een mix van texturen en kleuren zorgt voor een aantrekkelijke groene tuin waar je het hele jaar door van kunt genieten.

Soorten planten voor een wintergroene border

Als u een wintergroene border wilt aanleggen, zijn er verschillende soorten planten waaruit u kunt kiezen. Vaste planten en struiken zijn een geweldige optie omdat ze blijvend zijn. Voor kleurrijke toevoegingen kunt u eenjarige planten gebruiken. Om uw border meer hoogte en structuur te geven, kiest u voor hoge planten. En als u specifieke kleuren wilt gebruiken zijn er bovendien veel verschillende bloemkleuren om uit te kiezen.

Vaste planten

Enkele populaire opties zijn de Vinca Minor, een onderhoudsarme bodembedekker met blauwe bloemen die bloeit van mei tot september. De Grootbladige Klimop is een andere vaste plant die tot 5 meter hoog kan worden en groene bladeren met witte nerven heeft. Hij is bestand tegen temperaturen tot -20°C en bloeit in de herfst met kleine geelgroene bloemen.

Voor wie op zoek is naar kleur, is de Rode Bosrank een klimplant met rode bloemen die bloeien van juni tot september. Hij kan tot 6 meter hoog worden en geeft de voorkeur aan gedeeltelijke schaduw. Andere kleurrijke opties zijn de Blauwe Regen, een klimplant die paarsblauwe bloemen heeft die bloeien in april-mei.

Eenjarige planten

U kunt uw tuin in de wintermaanden kleur geven met eenjarige planten, zoals petunia’s, begonia’s en lobelia’s. Deze eenjarige planten groeien, bloeien en sterven binnen één seizoen. Deze eenjarige planten groeien, bloeien en sterven binnen één seizoen en komen in verschillende kleuren en maten die de groenblijvende planten in uw wintergroene border kunnen aanvullen. Zorg er wel voor dat u eenjarige planten kiest die geschikt zijn voor winterse weersomstandigheden en geef ze voldoende water.

 • Petunia’s zijn populaire eenjarige planten in verschillende kleuren, zoals roze, paars, rood, wit en geel. Ze geven de voorkeur aan volle zon en goed gedraineerde grond.
 • Begonia’s hebben heldere bloemen variërend van wit tot roze tot oranjerood en groeien goed in gefilterd zonlicht of gedeeltelijke schaduw.
 • Lobelia’s hebben blauw-violet gekleurde bloemen die de hele zomer bloeien, maar moeten in de warmere maanden worden beschermd tegen de hete middagzon.

Het opnemen van eenjarige planten is een uitstekende manier om wat seizoensgebonden kleur toe te voegen en toch het hele jaar door mooi te blijven.

Struiken en hoge planten

Nu u de voordelen kent van het gebruik van eenjarige planten in uw wintergroene border, is het tijd om te overwegen hoge planten toe te voegen om diepte en belangstelling toe te voegen.

Heesters en siergrassen zijn voorbeelden van planten die dit effect kunnen helpen bereiken. Bij het kiezen van hoge planten voor uw border is het belangrijk om verschillende hoogtes te kiezen voor een visueel aantrekkelijk landschap.

Enkele populaire opties zijn die als blikvanger of groene afscheiding kunnen dienen:

Door hoge planten toe te voegen, creëert u een mooie en dynamische tuin.

Blauwe bloemen

Als je de tuin aanplant plant, kun je overwegen een verscheidenheid aan blauwe borderplanten te gebruiken om een gevoel van rust toe te voegen. Blauwe bloemen hebben een kalmerend effect en vormen een samenhangend geheel als ze bij elkaar worden geplant.

Enkele goede opties voor blauwe borderplanten zijn Aster, Ridderspoor en Campanula. Om het beste uit deze planten te halen, is het belangrijk rekening te houden met hun bloeitijd en verzorging. Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden:

 • Asters bloeien van de late zomer tot de vroege herfst en vereisen volle zon en regelmatig water geven.
 • Ridderspoor bloeit midden in de zomer met hoge spitsen van blauwe bloemen en geeft de voorkeur aan gedeeltelijke schaduw en vochtige grond.
 • Campanula is gemakkelijk te kweken en bloeit langdurig van de lente tot laat in de zomer. Ze heeft goed drainerende grond nodig in volle of gedeeltelijke zon.

Voor een uniforme uitstraling in uw tuin groepeert u planten met dezelfde kleurschakering.

Het opnemen van blauwe borderplanten in uw wintergroene border kan een uitstekende manier zijn om kleur toe te voegen en tegelijkertijd een rustige sfeer te behouden.

Gele bloemen

Als u uw tuin een zonnig tintje wilt geven, is het gebruik van gele borderplanten een uitstekende manier. Eén zo’n plant is de Zonnehoed, ook bekend als echinacea. Deze vaste plant heeft grote gele bloemen met een kegelvormig hart wat bijen en vlinders aantrekt. De lange stengels kunnen wel een meter hoog worden en hij bloeit van midden zomer tot in de herfst.

Een andere optie voor een gele bloeier is Duizendblad. Deze winterharde vaste tuinplanten hebben tere trossen met kleine gele bloemen bovenop varenachtig blad. Hij wordt tot een meter hoog en bloeit van midden zomer tot in de herfst.

Als eenjarige optie kunt u Brandkruid of goudsbloem overwegen. Deze planten zijn gemakkelijk te verzorgen en komen in verschillende tinten geel. Ze bloeien uitbundig gedurende de zomermaanden en zijn uitstekende metgezellen voor andere planten in borders of containers.

Het toevoegen van gele borderplanten zal niet alleen uw tuin vullen met zon, maar ook nuttige insecten aantrekken!

Paarse bloemen

Als u wat levendige kleur aan uw tuin wilt toevoegen, is het gebruik van paarse bloemen zoals lavendel, salvia, nepeta, allium en ajuga een geweldige manier om dat te doen. Deze bloemen voegen prachtige paarse tinten toe.

Lavendel en salvia zijn populaire keuzes vanwege hun langdurige bloei en hun vermogen om bestuivers zoals bijen en vlinders aan te trekken. Nepeta is een andere goede optie die gedurende de zomermaanden kleine paarse bloemen produceert.

Alliums zijn uniek omdat ze grote bolvormige bloemen produceren op hoge stelen, die hoogte en structuur toevoegen aan de border. Ze hebben ook een lange bloeiperiode van het late voorjaar tot het begin van de zomer.

Ajuga is een uitstekende vulplant met zijn lage groeiwijze en opvallende paarse bladeren die het hele jaar door kleurrijk blijven.

Witte bloemen

U wilt een tuin die er het hele jaar door mooi uitziet, en het opnemen van wit bloeiende planten zoals de sneeuwbal en de syringa kan een vleugje elegantie aan uw ruimte toevoegen.

De border kan worden verfraaid met deze prachtige planten, die er niet alleen in de wintermaanden prachtig uitzien, maar ook in andere seizoenen voor een opvallend schouwspel zorgen.

Hier zijn enkele topkeuzes voor witbloeiende planten om te overwegen:

 • Sneeuwbal (Viburnum Tinus): Deze groenblijvende heester produceert delicate witte bloemen in de late winter of het vroege voorjaar en is perfect voor borders of hagen.
 • Syringa (sering): Met zijn geurige, opzichtige trossen witte bloemen voegt deze heester schoonheid toe aan elke tuin.
 • Rhododendron: Deze populaire groenblijvende struik is er in vele soorten en kleuren, waaronder die met prachtige witte bloemen.
 • Sneeuwbes (Symphoricarpos Albus): Deze veelzijdige plant heeft kleine roze-witte bloemen in de zomer, gevolgd door grote trossen witte bessen in de herfst/winter.
 • Druifhyacint (Muscari Botryoides Album): Deze laagblijvende bollen produceren aren van kleine klokvormige bloemen die de grond bedekken als sneeuwvlokken.

Waarmee rekening houden bij de aanleg van een groenblijvende border?

Bij de planning van uw tuin is het belangrijk rekening te houden met de gewenste hoogte en breedte van uw border. Ook factoren zoals de standplaats in verband met de hoeveelheid zonlicht en de afstand tussen de planten spelen een rol.

U moet ook rekening houden met de bodemkwaliteit, drainage en bemestingsbehoeften van de planten die u kiest. Om een border met wintergroene planten te creëren, is het raadzaam een combinatie te kiezen van groenblijvende planten, siergrassen en planten met kleurrijk blad. Zorg ervoor dat u planten kiest met verschillende bloeitijden en kleurencombinaties voor afwisseling gedurende het hele jaar.

Goed onderhoud zorgt voor een aantrekkelijke border die het hele jaar door mooi blijft. Sommige planten hebben wellicht iets meer zorg nodig dan andere, dus onderzoek dit voordat u ze gaat kopen.

Door met deze factoren rekening te houden bij het aanleggen van uw wintergroene border, kunt u zorgen voor een mooie en duurzame aanvulling op uw tuin, die in elk seizoen goed zal groeien.