Winterharde Struiken die Kou en Vorst Verdragen

winterharde rhododendron struik met paarse bloemen

Winterharde struiken zijn goed bestand tegen perioden met vorst. Hierdoor zal de heester niet afsterven en is extra winterbescherming in de meeste gevallen niet nodig. Populaire winterharde heesters zijn onder meer de Olijfwilg, Rhododendron, Hortensia, Sneeuwbal en Vlinderstruik. Met deze soorten bent u er zeker van, dat na de koude wintermaanden alles in het voorjaar weer verder groeit.

Onze favoriete winterharde struiken

Hieronder vindt u een overzicht van struiken die goed winterhard zijn.

Hortensia (Hydrangea)

Pluimhortensia
Hoogte 0,5 tot 3 meter
Standplaats Half-schaduw, zon
Bloeiperiode Mei – september
Snoeiperiode Na vorst in februari of maart
Grondsoort Normale tot zure grond
Groenblijvend Afhankelijk van soort
Winterhard Ja

Hortensia’s behoren tot de meest populaire tuinplanten, met hun grote bloemtrossen en enorme variëteit aan kleuren. De bloemtrossen van de winterharde hortensia verschijnen in de zomer en verkleuren in het najaar. Hortensia’s zijn verkrijgbaar in de bloemkleuren wit, roze, rood, paars en blauw.

De Boerenhortensia’s, pluimhortensia’s en de ‘Annabelle’ zijn allemaal verschillende soorten. Ze zijn te gebruiken in een grote border, bloempotten, of als brede haag. Vergeet niet dat hortensia letterlijk ‘waterdrinker’ betekent, dus geef de plant in de zomer extra water.

Bekijk het aanbod Hortensia’s

Vlinderstruik (Buddleja)

Hoogte 70 – 400 centimeter
Standplaats Half-schaduw, zon
Bloeiperiode Juni – september
Snoeiperiode Na vorst in februari of maart
Grondsoort Normale voedzame grond
Groenblijvend Afhankelijk van soort
Winterhard Ja

De vlinderstruik (Buddleja davidii) is een winterharde struik met bloemen die een grote aantrekkingskracht heeft op vlinders. Deze plant groeit op alle plekken met voldoende zon, zelfs op arme en droge grond. De bloeiperiode van de vlinderstruik loopt van juni tot september en de bloemen hebben een verscheidenheid aan kleuren, waaronder blauw, wit, rood en paars.

Om optimaal van de bloemen te kunnen genieten is het belangrijk om de vlinderstruik ieder jaar in het vroege voorjaar tot 30 cm boven de grond te snoeien.

Bekijk het aanbod Vlinderstruiken

Olijfwilg (Elaeagnus Ebbingei)

Olijfwilg Elaeagnus Ebbingei blad
Hoogte tot 2,5 meter
Standplaats Half-schaduw, zon
Bloeiperiode Oktober, November
Snoeiperiode Maart, september
Grondsoort Normale doorlatende grond
Groenblijvend Ja
Winterhard Ja

De Olijfwilg (Elaeagnus Ebbingei) is groenblijvend en wordt veel als haagplant gebruikt. Hij heeft glanzende, zilvergroene bladeren en een volle groei. In de late zomer krijgt deze struik kleine geurige witte bloemen, die vlinders en bijen aantrekken.

Doordat de Olijfwilg bestand is tegen zoute zeewind, is het ook een geschikte plant voor kustgebieden. Twee keer per jaar snoeien zorgt voor een strakke haag. Doe dit de eerste keer in maart (na de nachtvorst) en een tweede keer in september.

Bekijk het aanbod Olijfwilgen

Rhododendron

Hoogte 1,5 – 3 meter
Standplaats Half-schaduw, zon
Bloeiperiode April – juni
Snoeiperiode Na de bloei
Grondsoort Zure grond
Bladhoudend Ja, behalve de Mollis
Winterhard Ja
Overige kenmerken Rijke bloei, grote bloemen

Rhododendrons zijn wintergroene struiken die een mooi accent geven aan elke tuin. De grote bloemen bloeien rijkelijk in het late voorjaar. Ze hebben een plek nodig met half-schaduw of volle zon en humusrijke, zure grond.

Deze heester is solitair of als haagplant te gebruiken en heeft weinig verzorging nodig. Er zijn veel verschillende soorten Rhododendrons beschikbaar, in verschillende formaten en bloeikleuren. Gebruik deze planten om een border extra kleur te geven. Of als ​​haag, om een groene afscheiding te creëren met de buren. Word de Rhododendron te groot, dan kunt u de struik na de bloei snoeien.

Bekijk het aanbod Rhododendrons

Sneeuwbal (Viburnum)

Viburnum
Hoogte 0,5 tot 5 meter
Standplaats Half-schaduw, zon
Bloeiperiode Afhankelijk van soort
Snoeiperiode Niet noodzakelijk, mag na de bloei
Grondsoort Iets zure grond
Groenblijvend Afhankelijk van soort
Winterhard Ja

De sneeuwbal (Viburnum) is een heester die in de wintertuin niet mag ontbreken. Deze struik bloeit in de winter of het vroege voorjaar met grote witte bloembollen. De witte of zachtroze bloemen verspreiden daarbij een heerlijke geur. In de nazomer krijgt hij bessen, die zeer geliefd zijn bij vogels. De sneeuwbal stelt weinig eisen aan de grond en heeft bladeren die in het najaar verkleuren.

Er zijn bladverliezende en wintergroene soorten verkrijgbaar, die allemaal goed bestand zijn tegen een strenge winter. De sneeuwbal groeit het beste in de volle zon of half-schaduw. Gebruik bij het aanplanten iets zure grond die goed water doorlatend is. Snoeien is niet noodzakelijk, maar vormsnoei is mogelijk direct na de bloei.

Bekijk het aanbod Viburnum

Glansmispel (Photinia fraseri ‘Red Robin’)

Hoogte 1 tot 4 meter
Standplaats Half-schaduw, zon
Bloeiperiode Mei – juli
Snoeiperiode Maart, september
Grondsoort Normale voedingsrijke grond
Groenblijvend Ja
Winterhard Ja

De glansmispel, of de Photinia fraseri ‘Red Robin’, is een wintergroene heester. In het voorjaar loopt de glansmispel uit met felrood nieuw blad, wat hem onderscheid van andere heesters. Door te snoeien wordt deze kleur versterkt. In de zomer is het blad donkergroen, waarna het in de winter verkleurt naar bruinrood. Van mei tot juli verschijnen er bovendien witte bloemen. Dit gebeurt alleen als de glansmispel niet wordt gesnoeid.

Het is een makkelijke plant die groeit op vrijwel elke grondsoort. Geef de Glansmispel een standplaats met zon of half-schaduw. Daarnaast is snoeien mogelijk in het voor- en najaar.

Bekijk het aanbod Glansmispel

Rozen (Rosa)

Hoogte 30 tot 400 centimeter
Standplaats Zon
Bloeiperiode Juni-oktober
Snoeiperiode Maart
Grondsoort Normale voedingsrijke grond
Groenblijvend Nee
Winterhard Ja

Rozenstruiken zijn tijdloos en geven een tuin of terras kleur. Er zijn veel verschillende soorten, van stamrozen tot struikrozen en klimrozen. Ze worden het beste geplant in de volle zon en groeien goed op een vruchtbare bodem. Als de grond te arm is, kunt u extra meststoffen toevoegen.

De doorbloeiende rozen geven steeds weer nieuwe knoppen aan de takken, waardoor u extra lang van de bloemen kunt genieten. Rozenstruiken zijn de perfecte manier om uw tuin een sierlijke en romantische touch te geven.

Bekijk het aanbod Rozen

Hulst (Ilex)

Hulst met rode bessen
Hoogte tot max. 350 centimeter
Standplaats Half-schaduw, schaduw
Snoei april, september
Grondsoort Lichtzure grond
Groenblijvend Ja
Winterhard Ja

Hulst (Ilex) is een bladhoudende struik met scherpe, stekelige bladeren. Het is daardoor een uitstekende keuze voor het vormen van een ondoordringbare haag. Het is een langzame groeier die weinig licht nodig heeft, waardoor hij zelfs geschikt is voor schaduwrijke tuinen.

De hulst is een zeer winterharde plant die onopvallend bloeit. In de herfst verandert hij in een struik met rode bessen die erg geliefd zijn bij vogels. De takken worden ook veel gebruikt in kerststukjes, vanwege de glanzende bladeren en helderrode bessen.

Wat zijn winterharde struiken?

Winterharde struiken zijn planten die goed bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden die zich in de winter voordoen, zoals vorst, sneeuw en ijs. Ze zijn zo aangepast dat ze een koude Nederlandse winter overleven zonder extra bescherming nodig te hebben. Kenmerkend aan deze heesters zijn vaak dikke takken, stevige bladeren en wortels die diep in de grond reiken om water en voedingsstoffen te vinden.

Waarop letten bij het kopen van een winterharde struik?

Groenblijvend of bladverliezend

Groenblijvende struiken blijven ook in de winter in blad. Dit kan belangrijk zijn als je beschutting of privacy wilt behouden. Bladverliezende soorten laten de bladeren vanaf de herfst vallen. In het voorjaar ontstaat weer nieuw blad aan de struik.

Bekijk ook: Groenblijvende struiken die winterhard zijn

Winterhardheid

Het is belangrijk om te controleren tot welke temperatuur de struik bestand is. Bij strengere vorst is in sommige gevallen extra bescherming nodig. Manieren om dit te doen zijn door het inpakken met vliesdoek en te mulchen. Staat de struik in pot, dan kunt u hem ook tijdelijk in een schuur of garage zetten.

Bodemvereisten

Controleer of de heester geschikt is voor de bodem waarin je deze wilt planten. Grond moet voldoende waterdoorlatend zijn, zodat overtollig water gemakkelijk weg kan lopen. De vereisten kunnen per soort verschillen wat betreft grondsoort en pH-waarde. Voldoet de grond niet, dan kunt u geschikte tuinaarde kopen, of bij te zure grond kalk strooien.

Standplaats

Kijk of de struiken geschikt is voor de hoeveelheid zon die het zal ontvangen op de plek in jouw tuin. Soorten met bloemen hebben meestal veel zonlicht nodig, andere soorten zoals rozen en hortensia’s kunnen ook op en plek staan met schaduw.

Bekijk ook: Struiken voor in de zon | Winterharde struiken voor in de schaduw

Bloei

Wil je extra kleur toevoegen aan de tuin, kies dan voor struiken met bloemen. Let op dat niet alleen de bloemkleur kan variëren, maar ook de bloeiperiode. Door soorten te kiezen die niet dezelfde bloeiperiode hebben, is het zelfs mogelijk om vrijwel het hele jaar een bloeiende tuin te hebben.

Bekijk ook: Winterharde struiken met bloemen

Verzorging

Er zijn makkelijke struiken met weinig onderhoud, andere soorten hebben meer verzorging nodig. Denk hierbij aan bemesten, snoeien en het geven van extra water. Kijk vooraf welke specifieke eisen de struik heeft wat betreft verzorging.